Cara Nak Buat Ikan Pekasam Beras

Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Seterusnya bila dah siap lumur bolehlah susun ikan puyu dalam tupaware secara berselang.


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

2 genggam garam kasar.

. Bahan yang korang perlukan cuma. Siap tapau bawa balik ke bandar lagi. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.

Resepi kali ni saya kongsikan daripada Tuan Kudin Kickdafella. Tak tau nak buat pekasam. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus.

Jom follow cara mudah nak buat ikan puyu pekasam ori kedah disini. Tutorial pekasam ikansungai ibanvlog dayakborneo youtuberpemula ibanyoutuber sempulutumaichannel sapportsampaihabis. Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di.

Sama ada ikan puyu talapia sepat dan lain-lain ikan pun tiada masalah. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.

Goreng ikan dengan api yang perlahan. Basuh Ikan Dan Bersihkan Ikan. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.

Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan. Gaul beras tumbuk bersama daging hingga rata dan bersalut sempurna.

2Selepas itu perap dengan garam dan air asam jawa atau guna Asam keping pun bolehAgak-agak je garam dan asamnyaPerap semalaman atau 2 hari. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Adududu ikan pekasam sedap dimakan dengan nasi putih panaih-panaih.

Bila dah siap bancuh beras dengan air garam celup ikan dan lumur dengan beras sehingga sekata. Bila siap digoreng tumbuk atau kisar kasar beras tadi. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan.

Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Macam mana nak buat ikan pekasam. 1Ikan disiang dan dibasuh bersih.

Ikut step di bawah. Macam mana nak buat ikan pekasam. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.

Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Kikis ikan dan asingkan berasnya.

Buang perut dan kepala ikan. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam. Bahan-bahan yang perlu disediakan.

Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras. Cari bekas yang bertutup sangat rapat.

Sebabnya nanti bila digoreng beras inilah yang akan menjadi serbuk pekasam itu. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan.

Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.

Pastikan beras tidak hangit supaya rasa pekasam jadi sedap. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan.

Selain ikan puyu anda juga boleh menggunakan pelbagai jenis ikan kesukaan anda. Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Cuma guna nasi baunya busuk sikit.

Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Susun ikan tadi ke dalam bekas setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping. Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM.

Mula-mula tumbuk 2 biji bawang besar bersama dengan belacan dan cili padi. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.

Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Basuh dan bersihkan ikan dengan bersih cuci dengan limau nipis. Ambil kuali dan goreng beras sehingga garing dan keperangan.

Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Tinggalkan sedikit beras untuk tuang di atas ikan yang telah siap disusun nanti. Tip goreng ikan pekasam.

Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Anggaran 1kg ikan 100g garam.

Beras siap dicuci dan ditos garam kasar. Ikut step di bawah. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana.

Beras tidak perlu dibasuh. Tos dan ketepikan. Cara buat ikan pekasam.

6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam. Ikan itu mestilah dibersihkan dengan sebersih bersihnya.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan. 3Bila dah perap semalaman ikan tersebut boleh lah mula menggoreng berassangai di dalam kualiJangan letak minyak.

Lepas tu kisar kasar beras.


Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Pekasam Beras"